تربیت ولایی7
در مسیر تربیت یکی از مقدمات بسیار مهم،برنامه ی تربیتی است.
یکی از لوازم بسیار پراهمیت دانشی است که مسیر تربیت را به ما نشان می دهد.
در واقع معرفت هایی که در جریان تربیت به کار گرفته می شوند،فراوانند؛از مجموعه ای از آنها به عنوان آگاهی ها و معارف مورد نیاز برای تربیت می توان نام برد.
این آگاهی ها گاهی از تجارب بشری به دست می آیند،گاهی از سلایق انسان ها،گاهی از اندیشه و تفکر و گاهی از فلسفه های مختلفی که می خواهند به ما راه نشان دهند-مثل مکاتب فلسفی اخلاق-این آگاهی ها به ما راه نشان می دهند،برای ما هدف مشخص می کنند و به ما تکنیک می دهند و ارزش ها را برای ما مشخص می کنند.
آگاهی یک عنصر بسیار مهم برای مسیر تربیتی ماست،وقتی می گوییم تربیت ولایی منظورمان این است که آگاهی های این مسیر تربیتی تماما از اهل بیت عصمت و طهارت گرفته شده؛ پس یکی از معانی تربیت ولایی این است که دانش این تربیت از کلام معصوم است،در واقع از وحی است،از قرآن کریم است البته با شرحی که ائمه ی هدی(علیهم السلام) برایش در نظر می گیرند.
این دانش اهداف ما را مشخص می کند،مسیر ما را مشخص می کند،شیوه ی تقویت انگیزه برای طی این مسیر مشخص می کند.
پس حرکت تربیتی چه برای خود انسان باشد و چه دیگران،نیازمند به آگاهی است.
فرق کسی که تربیت غیر ولایی شده با کسی که تربیت ولایی شده این است که یک مقدار از دانشی که در این مسیر به کار گرفته است،مورد تأیید اهل بیت نیست.
امام باقر(ع) می فرمایند:"به شرق و غرب عالم بروید،حرف صحیح،آگاهی درست پیدا نمی کنید مگر چیزی که از نزد ما اهل بیت خارج شده است."
همچنین در جایی دیگر می فرمایند:"هر چیزی از این خانه(اهل بیت) بیرون نیامده،غلط است."
به ما سفارش شده:"حکمت را از اهل نفاق هم که شده بگیرید." یا "حکمت گمشده ی مؤمن است،هرجایی به دنبال آن می رود."
ولی چه حکمتی؟دایره ی آن باید مشخص باشد!
مسیر اصلی زندگی انسان را اهل بیت عصمت و طهارت تعیین می کنند،در بحثی مثل تربیت که انسان می خواهد خودش را بسازد،اهدافش را مشخص کند،شیوه و مسیر حرکتش را مشخص کند و... آگاهی گرفتن از غیر اهل بیت اشتباه است.
گاهی اگر انسان مطالعاتی داشته باشد که حرف هایی از کسانی داخل آن مطالب باشد که به ذهن نفوذ کند،این حرف ها و جملات کمکم تبدیل به حرف خود انسان می شود،انسان کم کم فکر می کند نظر خودش هم همانگونه است. اگر این فرد در آینده معارف دینی زیادی کسب کند ورسوبات آگاهی های اشتباهی که قبلا کسب کرده،مزاحم باشد،باید خودش را مذمت کند.
هر کتابی را نباید مطالعه کرد!
انسان روح،لطافت روحی،فطرت،لطافت و سلامت فکر خودش را نباید به این راحتی خدشه دار کند.
توجه به این نکته ضروری است که هیچ حرف غلطی بدون ترکیبی از حرف درست در عالم وجود ندارد،فریب درستی گوشه ای از حرف ها را نخورید.
هیچ سخن زشتی وجود ندارد که بخشی از آن زیبا نباشد.
تربیت ولایی یعنی ذهن تو از کجا تغذیه می شود؟
یک عامل تربیت آگاهی است،یک عامل تربیت آموزش است،یک عامل تربیت دانش است،این دانش را از چه کسی بگیریم؟
مواظب باشید برخی حرف های خوب و زیبا شما را فریب ندهد.
"ولیجه" یک عبارتی است که در ادعیه خصوصا زیارت جامعه ی کبیره ما خطاب به اهل بیت می گوییم، می گوییم ما ولیجه ای جز شما نداریم.
ولیجه یعنی معلم بانفوذ،متفکری که ما تحلیل هایش را قبول داریم و می پذیریم، کسی که ما از لحاظ دانش به او سر سپرده ایم،البته نه به این معنا که به او علاقه داریم،نه به این معنا که فکر خود را تعطیل کنیم، بلکه به اینصورت که با او و بعد از او فکر می کنیم.
در آخرالزمان شرایط به گونه ای است که اگر کسی ولیجه ی خوبی نداشته باشد،جزء ریزش ها خواهد بود.
چه کسی تربیت ولایی می شود؟
کسی که نه تنها راه خودش را از اهل بیت می گیرد،بلکه تعصب ویژه ای هم دارد که ناشی از عقلانیت و ایمان اوست.
- ۹۲/۰۵/۱۹